Ultiem genieten van de vrijheid, het avontuur en de omgeving: veel mensen zijn dol op motorrijden. Wil jij dit ook ervaren en wil je ook graag jouw motorrijbewijs halen? We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rij waar je aan kunt denken als je wil beginnen met motorrijles.
1. Volg eerst een proefles
Voordat je een pakket aanvraagt met een aantal rijlessen of een cursus boekt, is het misschien slim om eerst een proefles motorrijden te volgen. Met een proefles kom je erachter of het motorrijden echt wel iets voor jou is. Zo leer je tijdens zo’n proefles al een aantal zaken. Je leert bijvoorbeeld hoe een motor werkt en hoe je op een motor vooruit kunt komen.
Als je er dan toch achter komt dat het motorrijden toch niet voor jou is weggelegd, kun je er alsnog van af zien. Dat kan je een boel geld én tijd schelen. Als je hierna wel enthousiast bent geworden over het motorrijden, kan je daar ook je voordeel uit halen. Je hebt namelijk al kennisgemaakt met de motor en dat kan het daadwerkelijk nemen van lessen al een stuk laagdrempeliger maken. Het nemen van een proefles is dus in beide gevallen erg voordelig.
2. Op zoek naar een rijschool en rijlessen inplannen
Zie je het wel zitten om jouw rijbewijs voor de motor te halen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je hiervoor lessen neemt. Maar voordat dat zover is, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een rijschool bij je in de buurt. Zo hoef je niet ver te reizen om een rijles te kunnen krijgen. Kijk in de zoektocht naar een geschikte rijschool ook naar de reviews en vraag desnoods in je omgeving of mensen weten wat een goede rijschool is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dezelfde rijschool als waar je de proefles hebt genomen, bij Osseforth Opleidingen. Vervolgens is het belangrijk om hier jouw lessen in te plannen en te ontdekken hoeveel lessen je nodig moet hebben: de rijschool kan je hierbij helpen.
3. Theorie- en praktijkexamen
In de tussentijd kan het alvast slim zijn om te beginnen met het oefenen van de theorie. Je moet namelijk een theorie-examen halen voordat je kunt beginnen met het praktijkexamen. Het praktijkexamen neemt zelfs twee examens in beslag. Het is dus goed om je hierin te verdiepen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat er verschillende rijbewijzen bestaan voor de motor: zo heb je rijbewijs A, A1 en A2, die vertellen hoe zo’n zware motor je op welke leeftijd mag besturen. Zorg er daarom ook voor dat je je hiervan bewust bent.